Vaardigheidstrainingen

De Natuurlijke Kraamzorg kent inmiddels een aantal bijzondere vaardigheden. Om te zorgen dat het verschonen, het wikkelen, de benendoek en de voetinwrijving door iedereen die het certificaat heeft ook goed wordt gedaan hebben we trainingsdagen ingevoerd.

 

De vaardigheidstraining, hier ben je nu, is als een terugkomdag. Aangeleerde vaardigheden uit de opleiding worden opnieuw geoefend en blijven up to date.

 

Nascholing biedt aanvullende nieuwe kennis bovenop wat al geleerd is in de opleiding.

Deskundigheidsbevordering in de regio (pilot Zuid Holland) biedt ontwikkeling van het zelfstandig levend denken en verzorgd inspiratie en samenwerking door casuïstiekbespreking

Conferentie biedt  nieuwe kennis en inzichten en stimuleert samenwerking overige beroepsgroepen geboortezorg (deelnemers fiftyfifty kraamzorg en overig)

 

Zie agenda

 

Vaardigheidstraining

 

 Thema Partus assistentie met oefening

26 september 2017 13.00 – 18.00 uur

 

“Wikkelen, Verschonen zonder warmteverlies en Benendoek”

Welke invloeden zijn ondersteunend voor de barende vrouw en wat kunnen wij daar aan bijdragen? Naast oxytocine blijken ook andere hormonen van wezenlijk belang. Hoe komt het dat de barende die hormonen aanmaakt, of juist niet? Hoe kunnen wij daarbij helpen? Loes Klinge, jeugdarts, vertelt ons over de nieuwste inzichten hierover.

Aansluitend onderzoeken we aan welke voorwaarden wij kunnen bijdragen en hoe we dat kunnen doen.

 

Verder is het doel van de middag is dat je drie vaardigheden weer tot in de puntjes in je vingers krijgt. Elke vaardigheid heeft haar specifieke aandachtspunten. Tijdens de training ontvang je de nieuwste handleidingen.

Je haalt op, vergroot en verfijnt je bekwaamheid van roterend verschonen zonder warmteverlies, het hoe en waarom van de benendoek,  en Los wikkelen.

Bovendien doe je weer fijne ontmoetingen en inspiratie op.

 

Inhoud training
Kennis en inzicht vergroten omtrent begeleiding van de barende en verzorging van de pasgeborene met

de vaardigheden roterend verschonen zonder warmteverlies, warmtezorg met benendoek en zorg voro veiligheid en rust met los wikkelen. De vaardigheden herhalen en oefenen zodanig dat  alle handelingen volgens richtlijnen worden gedaan. Training sluit af met toetsing.

 

Cursusvorm

  • lezing (60)
  • Leergesprek  (90 min),
  • Instructie, oefening en toetsing (105)

 

Uitgangspunt:

De lezing is gebaseerd op de inzichten van Michel Odent (gynaecoloog fr) publicatie juni 2017. Scholing en vaardigheden zijn gebaseerd op het antroposofisch mensbeeld van Rudolf Steiner. De docenten werken op hun vakgebied vanuit dit perspectief. O.a. uitgewerkt in:  Hees, S. van, e.a. (2009), Uitwendige therapieën, Zeist: Christofoor.

 

Voor wie:

Certificaathouders die hun certificaat geldig willen houden komen 2 jaarlijks naar deze training. Ieder die niet in 2016 deze scholing heeft gevolgd wordt verwacht. Kraamverzorgenden die hun certificaat in 2016 en 2017 hebben behaald zijn nog niet verplicht te komen, wel van harte welkom.

 

Docenten, Loes Klinge, Maria Bom, Geurte Harskamp

Locatie: Helicongebouw Socrateslaan 22a, 3707 GL Zeist

Prijs: 75,– en 65,–  aspirant leden Beroepsvereniging Natuurlijke Kraamzorg

Tijd: 26 september 2017 13.00 – 18.00 uur

 

Inschrijven: Klik hier voor het inschrijfformulier

 

Programma:

12.30 Inloop

13.00 Het brein, hormonen en bacteriën bij geboorte, Loes Klinge, jeugdarts

14.00 Leergesprek ‘Wat vraagt dit van ons’ Maria Bom, expert Natuurlijke Kraamzorg

15.00 Pauze

15.15 Oefenen en toetsing

  • Verschonen zonder warmteverlies, roterend
  • Benendoek
  • Wikkelen los

17.00 Soep

17.30 Belang van omhulling door Geurte Harskamp, verpleegkundige

18.00 Naar huis