Vaardigheidstrainingen

Voor leden van de beroepsvereniging organiseert de opleiding jaarlijks 2 x een vaardigheidstraining. Door middel van deze bijeenkomsten houden we elkaar scherp en behoeden we de herkenbaarheid en eenheid in de Natuurlijke Kraamzorg.  Tevens blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, aanpassingen en verbeteringen van de vaardigheden.  Want er gebeurt veel in onze groeiende beweging.

Het gaat om de 5 basisvaardigheden

 • Kamillebuikwikkel
 • Boven arm schouder inwrijving
 • Verschonen zonder warmteverlies en huilen
 • Benedoek
 • Los wikkelen

Voor diegenen die in het kwaliteitsregister hun kwaliteit waarborgen voor behoud certificaat worden 4 punten in het algemeen register bijgeschreven bij deelname. Voor behoud van je certificaat volg je jaarlijks één training. Nieuw vanaf april 2018 is dat alle vaardigheden in één training aan bod komen.

Soms is er een aanvullend verdiepend thema. Dit thema komt voort uit vragen van leden en actuele ontwikkelingen in ons werkveld.

 

Training 24-4-’18

Basisvaardigheden Natuurlijke Kraamzorg

met thema Bekkenbodem als omkeerpunt

“Vanuit het bekken, eigenlijk de bekkenbodem,  worden we geboren. Vanuit de bekkenbodem gaan we staan, richten we ons op. Vanuit de bekkenbodem krijgen we macht over onze onderpool, zichtbaar aan de zindelijkheid. De bekkenbodem als omkeerpunt. Wat keert zich daar? Welke nieuwe inzichten levert dit ons op voor onze geboortezorg?  Rudolf Steiner wijst op een relatie met een 2e omkeerpunt, de schedel als spiegel van onze gedachten.    Dr. E.P. Schoorel werkt dit mysterie met ons uit.
Marijke Steenbruggen neemt ons mee in de beeldenwereld van opstanding. Het je oprichten, opstaan,  is een uiterst menselijk en voor velen een moeizaam proces. We kijken naar bemoedigende beelden waar oprichten en opstanding elkaar naderen. Tevens oefenen en verfijnen we onze vaardigheden met kamille toepassingen en de bovenarm schouder inwrijving en sluiten dit af met een toetsing.”

Inhoud scholing
Je krijgt van de sprekers nieuwe menskundige inzichten rondom het bekken,  een thema waarmee wij dagelijks werken. Zij stimuleren je vanuit antroposofisch perspectief naar het bekken en de mens te kijken. Je vermogen tot beelden denken wordt gevoed met ondersteunende kunstbeelden.
Na instructie en oefening toon je aan de 3 of 5 basisvaardigheden voldoende te beheersen. Je gaat met opgefriste kennis naar huis en bent voor sommige vaardigheden weer meer geïnspireerd ze ook uit te voeren. We bespreken nieuws en ontwikkelingen rondom de vaardigheden en delen ervaringen. Jouw inbreng is hier van belang. Belanghebbende ervaringen of vragen graag van te voren indienen.

Werkvormen
* Lezing
* Instructie en oefenen met poppen én elkaar
* Denken, ervaren en doen

Uitgangspunt:
De scholing is gebaseerd op de antroposofische menskunde volgens Rudolf Steiner. Uitgewerkt in De eerste zeven jaar, kinderfysiologie; Edmond Schoorel , Kinderspreekuur; Wolfgang Goebel en Michaela Glöckler, Uitwendige therapie; Ina Emous-van der Kooij e.a. De docenten werken op hun vakgebied vanuit dit perspectief

Voor wie       Certificaathouders en leden van de beroepsvereniging Natuurlijke Kraamzorg
Training        Vaardigheidstraining alle 5 met thema Bekkenbodem
Datum            24 april ’18  10.30 of 13.00 – 18.00 uur.
Kostprijs        65,– leden, 75,- niet-leden
Plaats             Helicongebouw, Socrateslaan 22a, 3707 GL Zeist
Docenten        Edmond Schoorel, kinderarts, Maria Bom, expert Natuurlijke Kraamzorg, Marijke Steenbruggen, biografisch coach, Maria-Sophia onderzoeker

Programma

10.30    Instructie, oefenen en toetsing  Verschonen, -Wikkelen en benendoek
12.30    Pauze en inloop
13.00    Wat hebben bekkenbodem en schedel gemeen?  Edmond Schoorel
14.00    Pauze
14.15    Oefenen en toetsing Bovenarm schouder inwrijving, Kamille olie buikwikkel voor de moeder en baby
16.45    Soep
17.15     Wat vertellen ons de beelden van opstanding? Marijke Steenbruggen
18.00    Naar huis

Wat verwachten wij van jou?

 • Je bent geïnteresseerd nieuwe gezichtspunten te horen
 • Je wenst in lijn met de visie van de Natuurlijke Kraamzorg te handelen
 • Je bent tijdig aanwezig
 • Betaling
 • Schrijfmateriaal

Waarvoor zorgt Opleiding Natuurlijke Kraamzorg?

 • 2 Gastsprekers en 2 docenten
 • Oefen- en ervaringsmateriaal
 • Bewijs van deelname
 • Bijschrijving accreditatiepunten

 Accreditatie  Kwaliteitsregister Beroepsvereniging Natuurlijke Kraamzorg 2-4 pt vaardigheden en 2 algemeen register,  KCKZ 4 punten register overig aangevraagd